Papin perhe

 

Esitimme Papin perheen Pikkupalatsilla Minna Canthin päivänä 19.3.2012 klo 18.

____________________________________________________________________

Papin perhe esitettiin Työväen Näyttämöpäivillä Mikkelin Kenkäverossa eli vanhassa pappilassa kaksi kertaa loppuunmyydyille saleille 29.1.2012. Näyttämöpäivävalinnan kunniaksi esitimme näytelmän myös Pikkupalatsilla Tampereella vielä kaksi kertaa. Esitykset olivat sunnuntaina 22.1.2012 klo 13 ja 17.

____________________________________________________________________

Papin perhe esitettiin kymmenen kertaa Pikkupalatsilla loppuunmyydyille saleille ja kerran Koukkuniemen vanhainkodissa hyväntekeväisyysnäytöksenä. Viimeiset esitykset olivat sunnuntaina 23.10.2011.

Esitän parhaimmat kiitokseni kaikille jotka kävitte näytelmää katsomassa ja tottakai upeille näyttelijöillemme, ohjaajalle ja tekniikkavastaavalle. Tunne on sanoinkuvaamaton kun ensimmäinen näytelmämme saavutti tällaisen suosion. Tästä on hyvä jatkaa.

_____________________________________________________________________

Ensimmäisenä produktionaan Eliisa-teatteri toteutti Minna Canthin Papin perhe -näytelmän. Papin perhe on suomalaisen näytelmäkirjallisuuden klassikoita ja ensimmäinen suomalainen näytelmä, jossa kuvataan perheen sisäisiä ristiriitoja ja valtataistelua. Näytelmä ajoittuu 1890-luvulle, mutta aihe on aina ajankohtainen.

Perheen isä, pastori Henrik Valtari, on arvostettu ja kunnioitettu pappi, ja perhe vaikuttaa ulospäin harmoniselta. Mutta perheen sisällä syntyy jännitteitä, kun perheen lapset kyseenalaistavat isän konservatiiviset näkemykset. Poika Jussi on liberaalien aatteiden kannattaja, ja isän ja pojan välit kärjistyvät kun poika ei suostu liittymään isän ostaman äärikonservatiivisen lehden toimitukseen.

Vanhempi tytär Hanna ei halua alistua perinteiseen naisen rooliin, vaan haluaa itsenäisyyttä koulutuksen kautta. Hänen opiskelunsa uhkaa kuitenkin katketa, koska isän rahat eivät lehden oston jälkeen enää riitä Hannan koulutukseen. Nuorempi tytär Maiju haaveilee näyttelijättären urasta ja salaa vanhemmiltaan hakee paikkaa Suomalaisesta teatterista. Perheen äiti Elisabet on vahva ja viisas nainen, joka rakkaudessaan tasapainoilee miehensä ja perheen lasten välissä.

Näytelmän lopussa saavutetaan yhteisymmärrys ja lyödään sovinnon kättä. Rakkaus voittaa.

Näytelmä esitettiin historiallisesti arvokkaassa Pikkupalatsissa joka on joitakin vuosia sitten restauroitu mahdollisimman alkuperäiseen asuun. Pikkupalatsi on valmistunut 1890-luvun lopulla joten se vastaa aikakaudellisesti Papin perheen tapahtuma-aikaa ja pappilan kalustusta. Lisätietoja esityspaikasta www.pikkupalatsi.fi. Näytelmä toteutettiin huoneteatterityyppisenä.

Merja Kurkinen suunnitteli Papin perheen periodipuvustuksen Tampereen Työväen Teatterin eläkkeellä olevan pukusuunnittelija Ritva Sarlundin ohjauksessa.

Hannu Korpi näytteli Papin perheessä pastoria ja Merja Kurkinen pastorin rouvaa. Liisa Virtanen oli perheen palvelija Martta. Perheen lasten esittäjät Niklas Lento, Marja Vuori ja Johanna von Hertzen ovat opiskelleet Suomen Teatteriopistossa perus- ja jatkolinjalla. Rouva Savénina nähtiin Tarja Kalliokoski ja neiti Vuoriona Tea Lehmuskoski. Näytelmän ohjasi ammattiohjaaja Johanna Virsunen.